Embassy of
         Tlön


A tlöni micronation deklarációja
Ez egy irodalmi, művészeti, világteremtési stb. célú kísérlet. Mindenkinek ahogyan tetszik - és persze éppen annyira komoly (vagy éppen komolytalan).
Borges novellája, a Tlön, Uqbar, Orbis Terius egy képzeletbeli világ képzeletbeli megteremtéséről szól. Már évek óta gondolkoztam azon, hogy jó lenne egy micronationt (egy "saját országot", mert miért is ne) létrehozni, most pedig a témához illő komolysággal bejelentem Tlön hivatalos megalapítását, illetve azt, hogy innentől kezdve Tlön önjelölt nagyköveteként kívánok fellépni (nem hinném, hogy akadhat bárki, aki el akarná vagy tudná vitatni tőlem ezt a címet).
És mivel Borges novellája arról szól, hogy Tlön miként kerül érintkezésbe a valódi világgal, ezért első lépésben azt fogom tanulmányozni, hogy milyen tárgyak kerültek át onnét ide, és hamarosan egy listát is közzé teszek majd róluk, mert azok nyilvánvalóan Tlönt illetik meg: ilyenek például az áttetsző titgrisek, és azzok az apró, egy ember tenyerében is elférő fémkúpok, melyek olyan nehezek,hogy egy gyerek nem képes felemelni őket. Továbbá szerintem a Voynich-kézirat is Tlönből származik (vagy legalábbis ez is van olyan jó magyarázat, mint bármelyik jelenlegi:-)
De közzé fogom tenni a tlöni nyelv leírását is (Borgestől tudjuk, hogy 1947-ben már iskolákban tanították); és mindazoknak, akik bizonyíthatóan tlöni származásúak, tlöni útlevelet fogok adni. Meg persze magamnak is.
Ja, igen. Emellett pedig fel fogom szólítani az ENSZ-t, hogy ismerje el hivatalosan Tlön létét. Merthogy itt az ideje.
 
Egy könyv a bábeli könyvtárból - olvasson bele!

TLÖN, UQBAR, ORBIS TERTIUS (Borges novellája)

A Voynich-kéziratról: hallgassa meg (alig másfél perc, és milyen nyelven?)


 (c) Galántai Zoltán PhD,  2010. január 25.
Kezdetben azt hitték, hogy Tlön csak puszta káosz, a képzelet felelőtlen szabadossága; ma már tudjuk, hogy egész kozmosz is" (Borges)

Tlöni
         Nagykövetség